Šta vam je sve potrebno od nameštaja za opremanje kafića

dinner table in luxury hotel

Pre samog opremanja napravite plan i strategiju kojom ćete se sliužiti. Procenite koliko vremena imate na raspolaganju i šta je najneophodnije uraditi. Koliko je novca potrebno i koliko ste u mogućnosti u samom startu da uložite. Odredite budžet kojim raspolažete ,a onda ga rasporedite na stavke koje imate u planu. Često se čini da neke stvari neće oduzeti ni mnogo novca,a ni mnogo vremena, međutim kada se krene sa izvođenjem radova uvek se nađe neki neplanirani trošak i ulaganje ili se sami radovi oduže. Zbog toga se potrudite da sve unapred isplanirate i precizno dogovorite kako ne biste došli u situaciju da vam nešto kasni ili da zbog kašnjenja jednog dela ne budete u mogućnosti da započlnete drugi deo opremanja, jer ćete onda i krajnji rok završetka u potpunosti pomeriti. 

Pripremanje prostora

Prvo se posvetite grubim radovima. U koliko je potrebno prepravljanje i izbijanje starih zidova, dogradnja ili novo pregrađivanje kako biste došli do funkcionalnog prostora. Proverite podove i plafone kako biste bili sigurni da kasnije nećete imati problema sa istim. Postavite podove koji će biti jednostavni za  održavanje i nisu laki za habanje-da ne bi došlo do spadanja boje, obijanja, i potpuno izgrebanog i izguljenog poda prilikom pomeranja stolova i stolica. Ovo je pravo vreme i za krečenje zidova, postavljanja određenih obloga po zidovima- iz dekorativnih ili praktičnih razloga, provođenje rasvete do odgovarajućih mesta. 

Nameštaj za kafiće

Sledeća važna stavka jeste nameštaj. Potrudite se da na početku prethodno navedenih radova već imate spremljenu ideju kakav nameštaj želite u svom kafiću, sa koliko sedećih mesta raspolažete, koju ćete boju koristiti i koje materijale. Posebno vodite računa ako se radi o izradi namštaja po meri- na vreme poručite kako bi isporuka namštaja bila u roku koji vama odgovara i kako bi se ispoštovali svi vaši zahtevi. Kada postavite osnovne crte za izgled i raspored nameštaj, razmotrite prostor i vidite da li vam je potrebna dodatna polica, skladište ili ostava u vidu ormarića ili skrivenih polica, dodatne police za vina ili druga pića, čaše, šoljice, aparate i sav pribor koji će se koristiti u šanku. Kada birate stolove vodite računa o količini, veličini i materijalu. Sa veličinom nemojte preterivati.

U kafićima nisu potrebni veliki i glomazni stolovi. Nemojte ih previše postavljati kako ne bi bilo pretrpano i sabijeno. Birajte što kvalitetnije materijale, koji će vas služiti što duži vremenski period i koji će biti jednostavni za čišćenje i održavanje. Lako održavanje je vrlo bitna stavka kako bi lokal izgledao  čisto i uredano i nakon dužeg korišćenja. Ako su lokali mali najbolje ćete iskoristiti prostor za sedeća mesta tako što ćete postaviti separee sa jedne strane stolova, umesto stolica. Stolice ili fotelje za restorane birajte na osnovu kvaliteta, udobnosti i dizajna. Odlučite se za kvalitetnu drvenu ili metalnu konstrukciju, presvučenu adekvatnim štofovima koji su prikladni za uslove kakvi su u ugostiteljskim objektima, koji će trpeti konstantno korišćenje i koji se neće lako pohabati od sedenja.   

Barske stolice za kafiće

Barske stolice za kafiće su jako dobro rešenje ako želite da vaš kafić izgleda moderno, živahno, mladalački i dinamično. Možete ih koristiti u celom lokalu ili samo za nekoliko stolova. Najčešće se postavljaju uz šankove ili barske pultove. Takođe barske stolice je dobro koristiti i kombinovati sa niskim kada se u prostoru nalaze različite visine podova, u različitim nivoima, i tako  dobijate poseban izgled lokala. Barske stolice se prave u dosta različitih modela, kao i obične, niske, tako da ćete sigurno naći onu koja odgovara vašem ukusu i enterijeru.  

Pogledajte našu ponudu modernih barskih stolica i odaberite odgovarajuću za vaš kafić ili restoran.

Ugostiteljska oprema

Na kraju, ali ne manje važnu stavku, stavljamo ugostiteljsku opremu. Nabavite potreban pribor za rad zaposlenih. Obezbedite im prostor u kom će moći nesmetano da funkcionišu i gde će biti sve postavljeno tako da im je na dohvat ruke. Rasporedite aparate, mašine, rashladne vitrine, tako da ne budu smetnja jedni drugima. Osigurajte se sa dovoljnim brojem čaša, šoljica i ostalog posuđa kako ne biste došli u situaciju da nemate u čemu da poslužujete. Nabavite čaše za sve vrste pića. Šoljice koje će izgledom same pozivati na sledeću kafu. Točilice za pivo različitih vrsta. Aparate za više vrsta kafe. Uniforme za konobare kako bi izgledali profesionalno.   

 

Pre izvođenja radova još jednom prekontrolišite zadate ciljeve, dopunite i dodajte ako ste nešto preskočili, posavetujte se sa stručnim licem ili osobom koja već ima iskustva u ugostiteljstvu. A onda počnite sa pripremama i pridržavajte se plana kako neki od važnih delova ne biste zaboravili.  


Related Posts