Saveti za moderno opremanje trpezarije

Ljudi sve više prate trendove kako u svetu mode, noseći najnovije modele garderobe i obuće, tako i sve aktuelnije trendove za opremanje enterijera  doma. Želeći da naprave moderan dom prateći najnovije trendove, česta su renoviranja u vidu izmene boja zidova, materijala podova, promene kuhinjskih delova, menjanje dezena materijala korišćenih u izradi nameštaja, a još jedna u tom nizu  jeste i izmena trpezarijskog enterijera.

U vidu zasebnog trpezarijskog dela ili u celini- zajedno sa kuhinjom ili dnevnim boravkom, izmenom trpezarijskog prostora i okolni prostor će dobiti drugačiji izgled. Osnovna promena je menjanje dekorativnih komada koje je najjednostavnije ali ujedno i najjeftinije zameniti. Sledeći segment je korišćenje aktuelnih boja na zidovima i u dekoraciji. Ali isto tako i postavljanje nesvakidašnje rasvete. Kao glavna promena ili glavni deo pri opremanju trpezarije jesu sto i stolice.

Trpezarijske stolice i stolovi

Kako su se proizvodne mogućnosti tokom dugogodišnje proizvodnje i izrade svih vrsti nameštaja proširile, razvijale i usavršavale, došlo je do stepena proizvodnje gde ne postoje granice sa mogućnostima u stvaranju novih proizvoda. Moguće je izrađivati najrazličitije modele pri tom kombinujući najrazličitije vrste materijala. A kao krajnji rezultat dobija se neverovatno velika celokupna ponuda. U toj ponudi pored ostalih komada nameštaja nalaze se i trpezarijske stolice i stolovi. Prvenstveno su bile aktuelne kompletno drvene stolice sa različitim naslonima, sedištima i nogarima. Zatim su se tapacirane stolice sa drvenim nogarima našle u glavnoj ulozi u trpezarijama. Jedno vreme su dominirale plastične stolice. Dok su sada najaktuelnije stolice, a još više polufotelje, tapacirane materijalima koji su štepani na različite načine,a uz to korišćeni drveni ili metalni nogari. 

Sa vidljivim dekorativnim metalnim delovima u vidu metalnih lajsni, ručki, ukrasnih ekserčića, ali i vrlo često korišćenim ukrasnim dugmićima. Svi ovi dekorativni dodaci nameštaj će učiniti elegantnim i veoma glamuroznim.
Trpezarijski stolovi nekada su bili cenjeni ako su napravljeni od drveta, masivni , sa oblinama, duborezima, nogarima i postoljima takođe od masiva. Ali je boja drveta bila jako tražena. Zatim je nastupio period stolova ravnih i pravilnih ivica, svedenih dimenzija ali i dalje pravljenih od drveta sa manjom primenom iverice i drugih materijala. Sada su aktuelni različiti materijali. Jednim delom za izradu nogara i postolja koristi se drvo, ali sve češće bivaju pravljeni i od metala, vrlo svedeni i samo one veličine koja je dovoljna da održi stabilnost stola, što je odlika minimalističkog stila. Za ploče stolova koristi se u velikoj količini iverica zbog svoje raznolikosti dezena, medijapan zbog kvaliteta i mogućnosti farbanja, ali takođe sve popularnije su kamene odnosno mermerne ploče različitih dezena. 

Moderne barske stolice za trpezariju

Pored napredovanja proizvodnje nameštaja u vidu kombinovanja materijala i mogućnosti izrade različitih modela, napredovala je i primena barskih stolica. Dok su barske stolice nekada bile rezervisane samo za  barove i kafiće ,danas se njihova velika primena našla i u domovima. Zbog svoje visine, barske stolice daju potpuno drugačiji izgled enterijeru, a male prostore mogu učiniti naizgled većim jer su one same izdužene a prisustvom u trpezariji izdužiće i prostor.  Korišćenjem barskih stolica u domu učinićete ga modernim i savremenim. 

Delovaće nesvakidašnje i posebno lepo. A obzirom da se mogu izrađivati u različitim materijalima i bojama idealno će se uklopiti uz ostatak bilo kog enterijera. Bilo da se radi o barskim stolicama tapaciranim u ekokožu ili štof, bilo da su drvene ili metalne, pogodne su i moderne za korišćenje u trpezarijama.

Detalji koji će upotpuniti enterijer trpezarije

Kako bi ste upotpunili enterijer i izgled trpezarije koristite pojedine dekorativne detalje. To može biti ogledalo okačeno na zid  iza trpezarijskog stola, zanimljivog oblika koje će zbog svog izgleda imati dekorativnu ulogu, a prostoru dati dodatnu dubinu. Takođe za dekoraciju mogu služiti ramovi i slike voća ili umirujući pejzaži. Ukoliko koristite stoljnjake ili nadstoljnjake izaberite ih u nekoj od boja koje se već nalaze u opremljenom enterijeru. Za dekoraciju koristite vaze sa svežim cvećem na stolu ili polici, na podu saksija za cveće sa raskošnim zelenim listovima, tepih ili stazica u toplim ili neutralnim bojama.


Related Posts